Publieksdag UCEMS: Markt en Moraal in de Vroegmoderne Tijd

UCEMS Publieksdag 2016

Markt en moraal in de vroegmoderne tijd

Zaterdag 23 januari 2016, Universiteit Utrecht, Drift 21, collegezaal 0.32

Met de regelmaat van de klok wordt er in het publieke debat over gesproken; de mensonterende omstandigheden in textielfabrieken, bankiers met ‘graaisalarissen’ en ecologische schade die wordt aangericht door multinationals. Tijdens de publieksdag van het UCEMS laten onderzoekers van de Universiteit Utrecht zien dat dergelijke zaken ook in de vroegmoderne tijd aan de kaak werden gesteld en dat de spanning tussen de markt (wat loont) en moraal (wat hoort en wat goed is) niets nieuws onder de zon is. Aan de hand van een viertal lezingen van onderzoekers uit verschillende disciplines (o.a. geschiedenis, kunstgeschiedenis en de literatuurwetenschappen) wordt duidelijk hoe men in de vroegmoderne tijd met deze spanning omging en wat voor debatten daarover werden gevoerd. De vraag is vervolgens wat onze huidige bestuurders, en de samenleving als geheel, hier van kunnen leren. U komt het weten op de publieksdag van het UCEMS.

De publieksdag is voor iedereen gratis toegankelijk. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar uu.ucems@gmail.com.

De onderzoekers van het UCEMS heten u van harte welkom.

Bekijk hieronder het promofilmpje van de publieksdag:

https://www.youtube.com/watch?v=b-YmfMrHWno