Dag van het Onderzoek 2016: adel en soldaten in de vroegmoderne periode

Download de folder van de Dag van het Onderzoek 2016 hier

Dag van het Onderzoek 2016

Adel en soldaten in de vroegmoderne periode

Mechelen

Congres- en erfgoedcentrum Lamot; Zaal Alcazar; Van Beethovenstraat 8-10; 2800 Mechelen

Zaal Alcazar

Routebeschrijving:http://lamot-mechelen.be

 

Vrijdag 4 maart 2016

De geschiedenis van de adel en elites en de militaire geschiedenis gaan vanouds samen. De oude battle and drum historische benadering is intussen echter verlaten; nieuwe paden van onderzoek worden volop verkend. Daarbij laten historici zich volop inspireren door de sociale en de culturele geschiedenis. Oude theses over de neergang van de adel tijdens de vroegmoderne periode worden grondig herzien, en de plaats van soldaten in de vroegmoderne samenleving en cultuur worden op een innovatieve manier bestudeerd.

Tijdens de Dag van het Onderzoek worden enkele projecten gepresenteerd die nieuwe benaderingen van adels- en militaire geschiedenis in de Nederlanden gestalte geven. Raymond Fagel (Universiteit Leiden) zal lopend onderzoek presenteren dat wordt verricht binnen een NWO-project over de ‘narratieven’ en beeldvorming over Spaanse soldaten in de Nederlanden tijdens de Opstand. Frederik Buylaert (Vrije Universiteit Brussel) zal samen met een aantal onderzoekers lopend onderzoek voorstellen met betrekking tot adel- en elitevorming in de zestiende-eeuwse Zuidelijke Nederlanden.

Inschrijven kan door zich vóór vrijdag 26 februari aan te melden bij Griet.Vermeesch@vub.ac.be en door het overmaken van €20 (€10 tarief MA-studenten) op de rekening van de vereniging met vermelding”Dag van het Onderzoek 2016”:

IBAN BE96 0682 3425 2805

BIC: GKCCBE BB (VNVNG te Antwerpen);

incl. koffie,thee, lunchen receptie.

 

Programma

10.30    Ontvangst met thee en koffie

10.45    Opening door Joop Koopmans (Voorzitter VNVNG)

11.00    Presentatie NWO-Project Raymond Fagel, Beatriz Santiago Belmonte en Leonor Alvarez Francés (Universiteit Leiden), ‘Facing the enemy. The Spanish army commanders during the first decade of the Dutch Revolt (1567-1577)’

12u10   Discussie

12u40   Lunch

13u30   Presentatie Projecten o.l.v. Frederik Buylaert, met presentaties van Miet Adriaens, Jelten Baguet, Janna Everaert en Laurence van Goethem (Vrije Universiteit Brussel), ‘Lordship, Urbanization and Social Change in the Low Countries’.

14u40   Discussie

15u10   Koffie/thee

15u30   Rondetafeldiscussie

16u30   Borrel