Lezingen Sandra Langereis

Plantijns Polyglot: een oproep tot vrede in Oorlogstijd

Het Erasmushuis, KANTL en het Masereelfonds strikken de Nederlandse historica Sandra Langereis voor twee historische lezingen over de Polyglotbijbel van Christoffel Plantijn. Plantijns 444 jaar oude oproep tot vrede in een tijd van religieus geïnspireerd geweld, is ook vandaag nog zeer herkenbaar en relevant. Sandra Langereis komt op 3 februari naar KANTL te Gent en op 4 februari naar het Erasmushuis in Anderlecht.

In 1572 voltooide uitgever Christoffel Plantijn in Antwerpen na jaren voorbereiding zijn Polyglotbijbel. Het was het allerduurste boek ooit door hem gedrukt. Plantijn vond dat intellectuele herbezinning op de Bijbel noodzakelijk was in een tijd van religieus gemotiveerd geweld. Hij droeg de Polyglot op aan Filips II, en riep de koning op protestanten niet langer te vuur en te zwaard, maar met het woord te bestrijden. Dat voorkwam niet dat nog in hetzelfde jaar de oorlog uitbrak.

Sandra Langereis is historica en schreef De woordenaar. Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever (1520-1589) (Amsterdam, Balans, 2014). Deze biografie werd in 2014 genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Zij werkt momenteel aan een biografie van Erasmus, te verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij.

De lezingen worden aangeboden in Brussel en Gent op volgende tijdstippen:

Donderdag 4 februari 2016 om 20u

Erasmushuis, Kapittelstraat 31, 1070 Anderlecht
Gratis, mits plaatsbespreking via Tel. (+32) 02.521.13.83info@erasmushouse.museum

Woensdag 3 februari 2016 om 20.00u
KANTL, Koningstraat 18 9000 Gent

Toegang: leden: 3€ | niet-leden: 5€