Dag van het Onderzoek 2018: De stedelijke ruimte opgemeten: GIS-infrastructuur en het onderzoek naar vroegmoderne steden in de Lage Landen

Dag van het Onderzoek
vrijdag 9 maart 2018, Dordrechts Museum

Geografische informatiesystemen (afgekort GIS) bieden de laatste jaren enorme mogelijkheden voor het onderzoek naar premoderne steden. In zowel Nederland als Vlaanderen lopen momenteel enkele boeiende onderzoeksprojecten – zowel collectieve als individuele – die dat duidelijk maken. Op de Dag van het Onderzoek stelt een aantal van deze onderzoekers hun projecten voor. Daarbij worden concrete mogelijkheden en resultaten gepresenteerd en perspectieven voor verder onderzoek aangeduid.

Programma

10u30 Ontvangst met koffie/thee
10u50 Opening door de voorzitter, Guido Marnef (Universiteit Antwerpen)
11u Hans Mol en Mark Raat (Fryske Akademy, Leeuwarden), “De bouw van een historisch GIS-infrastructuur voor de Nederlandse steden vóór 1900: voortgang, trends en perspectieven”
11u30 Jaap Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), “De Gouden Eeuw in GIS. Grond, geld en vastgoedontwikkeling in de stadsuitbreidingen van Amsterdam”
12u Roos van Oosten (Universiteit Leiden – Faculteit Archeologie), “Huizen en hygiëne in nieuwtijds Leiden”
12u30 Discussie
13u Lunch
14u Iason Jongepier en Rogier van Kooten (Universiteit Antwerpen – Centrum voor Stadsgeschiedenis), “GIStorical Antwerp. Een ruimtelijk laboratorium voor stadsgeschiedenis”
14u30 Heidi Deneweth (Vrije Universiteit Brussel) en Ward Leloup (Vrije Universiteit Brussel – Universiteit Gent), “De impact van stedelijke veranderingsprocessen op de sociale topografie van Brugge, 1580-1670”
15u Wim van Wijk (Dordrechts Museum), “De Dordtse reuzenkaart”
15u30 Discussie
16u Borrel

Registratie

Alle geïnteresseerden zijn welkom om de Dag van het Onderzoek bij te wonen. Het inschrijvingsgeld bedraagt 20 EUR per persoon (studententarief: 15 EUR). Inschrijven kan tot vrijdag 2 maart per e-mail aan secretaris@vnvng.eu. Gelieve tegelijkertijd het verschuldigde bedrag over te maken op de bankrekening van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis, met vermelding “DvhO 2018”:
IBAN: BE96 0682 3425 2805
BIC: GKCCBEBB
Incl. koffie, thee, lunch en receptie

Locatie

De Dag van het Onderzoek vindt plaats in het Dordrechts Museum, op vijftien minuten loopafstand van Centraal Station Dordrecht:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP